top of page
פסיכודרמה צל מעולה_edited.jpg

להחזיר שליטה על החיים שלך

שימוש בטכניקת פסיכודרמה

דיבור על בעיות לא תמיד עוזר לפתור אותן. להיפך, פעמים רבות מילים גורמות לבני אדם להתחפר בתוך עמדה קיימת.

אין מטפל שלא מתמודד עם קשיים של קבעון תודעתי שמעכב התפתחות, ובדף הנוכחי אני מבקש להציג יתרונות של טכניקת הפסיכודרמה אותה אני מוצא יעילה מאוד בעקיפת הגנות.

קיבעון תודעתי

כשאדם חושב או מדבר הוא משתמש בעיקר בשכל, לפעמים עם מעורבות רגשית גבוהה יותר ולפעמים פחות. בדרמה לעומת זאת המצב שונה, ואני אתן דוגמא:

מטופל יכול לספר במשך שעות ארוכות על מערכת היחסים עם חבר קרוב. המודעות העצמית הגבוהה תסנן מרכיבים מסויימים של החוויה, ותשאיר אותו עיוור להיבטים מודחקים של הקשר. 

כשאותו מטופל מציג בדרמה אירוע שמאפיין את מערכת היחסים הוא פחות חושב על מה שקרה ויותר חווה. ההבעה הדרמטית מערבת גוף, דמיון ורגש ללא הצנזורה של מנגנוני ההגנה המוכרים.

לפתע מטופל מוצא את עצמו צועק, או בוכה. פתאום החרדה מציפה או תחושה של עוצמה בלתי מוגבלת. כל זה היה  בתוכו גם קודם לכן אבל משהו עצר אותו מלחוות את זה, ועכשיו זה השתחרר.

האיכות של סצנה פסיכו-דרמטית דומה לזו של חוויה היפנוטית, בה אדם כמו צולל לתוך סרט בו הוא במאי, שחקן וקהל גם יחד. ההבדל מהיפנוזה הוא שבזמן פעולה בפסיכודרמה אנחנו ערים וצלולים לקלוט את מלוא עצמת החוויה.

 

דיבור על בעיות לא תמיד עוזר לפתור אותן, ויש לזה סיבה. אנחנו נאמנים לעצמנו, לדיוקן העצמי אותו אנחנו מציגים כלפי חוץ.

תודעת ה"אני" של כל אחד מאיתנו מורכבת מאינספור מנגנונים רגשיים אותם פיתחנו לאורך השנים. אנחנו מזוהים עם המנגנונים האלה, ואיום על מערך התודעה המוכר לנו נתפס כאיום על מי שאנחנו.

הנטייה שלנו להיצמד למה שאנחנו כבר מכירים  חשובה, אבל גם מקשה על סיכויי ההצלחה של טיפול רגשי להצליח. בשפה המקצועית זה נקרא "הגנות". סיכויי ההצלחה של טיפול רגשי נובעים בין היתר ביכולת שלו לעבוד עם ההגנות שמונעות שינוי. 

 

פסיכודרמה- שיתוף פעולה עם  הלא מודע
להצליח להשתנות

הנטייה שלנו להתגונן מפני איום חיצוני מקשה עלינו להשתנות ומאלצת להשתמש שוב ושבו באותם דפוסי רגש ומחשבה שמעכבים אותנו מלהתפתח. מדובר במנגנון השרדותי, אבל הפעם הוא פועל נגדנו. 

היה זה פרויד שהבין את הפוטנציאל של עקיפת החלק המודע ויצירת שיתוף פעולה עם החלק הלא מודע של הנפש, השכבות "הפרמיטיביות" של אישיות על מנת לשנות את הדרך בה אנו חווים את העולם ואת עצמנו.

מספר שנים לאחר פריצת הדרך של פרויד התגבשה הפסיכודרמה על ידי יעקב מורנו (1942) שעודד את מטופליו לתרגם ולהביע מחשבות זכרונות ורגשות באמצעות משחק דרמטי, וכך להפיח בהם חיים.

מאז ועד היום השיטה נחשבת מהפכנית. להתנסות בחוויה פסיכו-דרמטית יש כמעט תמיד השפעה מידית של הצפה רגשית, שלעתים קרובות מלווה בתחושת שחרור והקלה.

 

 

.

לפרטים נוספים ותאום פגישה  בבקשה השאר פרטים או צור קשר בפלאפון  050.639.6390

נפתלי לנצ'נר הוא מנחה קבוצות וותיק.

מטפל מוסמך בפסיכודרמה (תואר שני אוניברסיטת חיפה).

עובד במסגרת פוסט-אישפוזית של בריאות הנפש ומנהל קליניקה פרטית בכרמיאל ובכפר שמאי.

 

%D7%AA%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94%202%2B_ed
נפתלי לנצ'נר -אודות
צור קשר

רחוב השושנים 122

כרמיאל

​​

פלאפון: 050.639.6390

Len6396390@gmail.com

bottom of page